Evas Folkhistoria

Är det någon som känner till om denna man? Jag hittade detta foto i min farmors fotoalbum. Inget namn finns. Min farmor heter Berta Teresia Ahlin, född 1905, Eriksson Hennes mor heter Frida Eriksson, född 1883
Detta foto fanns bland alla andra släktfoton. Ett fint hus någonstans i Sverige. Förmodligen runt Stockholms län, men det är ingen garanti. Min mans Farfar Gustav Spets (1841-1914 )och Farfar Carl Gustaf Spets (1870-1939 ) var boende mest i Stockholms län. Men det kan vara utflykt utåt i landet. Text bakom kortet är "Här ser du huset där vi bor. Verkstaden har vi i ett hus på vänster sida på gården som ej syns på kortet" ÄR DET NÅGON SOM KÄNNER TILL DETTA HUS?

PORTRÄTTFOTON

Arkivdigital fil nr 002 Bild nr 60 Fotoateljé Welinder

Nu finns en kvartsmiljon porträttbilder med tillhörande register tillgängliga hos ArkivDigital. Porträtten, fotograferade under en halvsekellång period från 1920-talet och framåt till 1970-talet. Det finns även enstaka äldre fotografier än 1920-tal

Dessa lite äldre eller specifika foton har jag kopierat och lagt under flik "Allmänna foton". "Fotoateljé Bergne, Jaeger & Welinder"

SENASTE INLAGDA FOTON 2019-05-08 (Welinder)

 (Det finns så många fina foton och jag har nog inte riktig plats för alla på min sida, därför rensar jag lite av tidigare Inlagda foton. Återkom gärna och berätta om ni hittar någon ni känner igen!

 

...................................................................................................................................................

Skånegatan 73, ÅR 1905

 

Efterlysning:

20 Novemer 1905 föddes min farmor Berta Teresia Eriksson. Hennes Moder Frida Maria Eriksson f. 1883-08-08 var boende på Skånegatan 73 i Stockholm, enligt förlossningsjournalen. Men jag kan inte hitta henne på inflyttningslängd eller utflyttningslängd. Den15 december flyttade de in i Allmänna barnhuset och Berta blev ett ambarn. Modern Frida Maria var tjännarina till yrket. Min fråga är om ni som "släktforskar" har haft släkt som har varit boende på Skånegatan73, 1905 och kan tänkas ha haft en tjännarina med namnet Frida Maria. Hon måste ha varit gravid under vistelsen. Fadern okänd.

 

Har tyvärr inget foto på Frida Maria, men på min farmor, nedan

1920-tal Min farmor Berta Therese Eriksson f. 1905 och min farfar Karl Alfred Ahlin f. 1903

MIN FAR KARL STIG AHLIN 1930-2018

DEN 18 OKTOBER 2018 SOMNADE MIN FAR IN I LUGN OCH RO. HAN FICK BLI 88 ÅR. KORTET ÄR TAGET BARA 2 MÅNADER TIDIGARE.

Minnesanteckningar om Stig Ahlin:

Stigs begravningsdag den 20 november är även hans mors födelsedag. Han hade sin bevgravning på Skogskapellet i Skogskyrkogården i Stockholm. Han begravdes i Minneslunden efter sitt önskemål.

Född som stockholmare under 30-talet. 

Bodde med sina föräldrar ensam utan syskon.

En storasyster ”Siv” hade funnits och fötts 6 år tidigare 1924, men som avled drygt 1 år senare 1925 på ett barnhem. Hans mor vara bara 19 år.  

Siv hade sin begravning även i Skogskapellet och finns begraven i närheten. Men ingen sten finns kvar. Men bara c:a 50 meter bort finns en gravsten som tillhör Stigs Farmor.

När Stig var c:a 3 år fick han problem med en njure och fick då operera bort ena njuren.

Detta gjorde att hans mor inte ville att  han skulle göra några större äventyr, där han kunde skada sig och utsätta sin enda njure. Därför blev det inte mycket till idrottande.

Men Stig fick andra intressen. Han var mycket intresserad av radioteknik och var med en radioklubb för amatörer vid 15 års ålder. Militärtjänsten var på KA1 i Vaxholm som signalist.

Hans livsglädje i livet var att få bygga och hitta på nya idéer som hade med hus och andra uppfinnare-projekt att göra. Och det blev ett antal med åren.

Han jobbade som tandtekniker i hela sitt liv till pensionen och lite till. Började som en springpojke vid 16 års ålder och slutade som egen företagare inom denna bransch.

1946 började Stig gå till Nalen för att dansa och spisa musik.

1950 träffade han sin fru (min mor) Inga på en ungdomsklubb som fanns vid Vinterpalatset som hette City Club. Det gifte sig 1954 och började bygga ett hus ihop i Nälsta, Vällingby. 

1957 kom dottern Eva.(Jag) Som blev det enda barnet

I Stigs hem var dörren öppen för många vänner, som fick uppleva många roliga fester bl.a. maskerader. Stig byggde upp en egen saloon i gillestugan. För att det skulle bli en äkta Vilda Western.

 Men sen går tiden, 30 år hade gått och det fanns en tid då förändringar kommer och Stig & Inga bestämdes för att gå skilda åt som vänner.

 Men Stig var inte sen för att hitta en ny Inga, som faktiskt hette Inga också.

 Och de var klippt och skuren för varandra.  För både gillade mycket att söka nya platser och gärna bygga om hus, som passade deras smak.

Samma år 1980 som Stig träffade sin Inga. Träffade dottern Eva sin Roger. 1989 föddes barnbarnet Mikael Och Stig kände sig glad att hans mors släktgren kunde gå vidare, med tanke på han själv inte hade syskon liksom hans dotter.

Den sista tiden blev det mindre byggande för orken fanns inte där men viljan fanns kvar.

2013 avled hans sambo Inga 93 år (som var 10 äldre) Då hade det levt över 30 år tillsammans.

Efter 1 år ensam i lägenheten. Flyttande Stig till äldreboendet Krusmyntan i Tyresö. I början hade Stig svårt att acceptera att han bara hade ett rum, som var van med många rum. Men efter ett tag, så förstod Stig att detta var den bästa omvården han kunde få, eftersom hade blivit svag i benen och behövde rullstol.

Stig har aldrig varit sjuk (förutom vid 3 års åldern) under sitt långa liv. Bara vid ålderns höst efter 80 års ålder som han börja känna av, lite krämpor.

 Stig sa ofta att han hade haft ett bra liv.

 

Med vänlig hälsning
Eva Maria Spetz

MINA TANKAR VARFÖR JAG TYCKER OM HISTORIA!

Att veta historien, är en trygghet för framtida beslut.

En händelse dagen efter är större än ovissheten inför morgondagen.

Att minnas vad som har hänt kan både vara glädje och sorg. Att inte minnas alls är mest sorg.

Gårdagens uttalande är intressantare än dagens spekulationer.

Framtiden finns, men lev gärna nuet med åtanke på historien.

 

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Elin | Svar 17.12.2012 15:17

Hej Eva,jag har första boken av Guillou "Brobyggarna" men har tyvärr inte läst den. Jag gillar att läsa men tar mig inte tid till det.

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

01.05 | 11:30

Okej! Så han har haft fotoateljén? Hur länge fanns den? Eller finns den fortfarande?

...
30.04 | 14:26

Herman Bergne är min gammel farfar:)

...
02.11 | 19:08

Hej Stig!
Vill bara tala om att min far dog den 18 oktober 2018. Allt gick lugnt tillväga. Jag hoppas du mår bra!.

...
29.06 | 02:22

Hej Eva! Tack för svar! Ska absolut kolla dessa butiker. Hälsningar Cecilia

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS